Afacerea deceniului la Botoşani. VEZI CINE AŞTEAPTĂ UN MILION DE EURO

În America umblă o vorbă printre milionari. De câte ori sunt întrebaţi cum au reuşit să strângă averile uriaşe, aceştia spun că vor răspunde la orice întrebare, dar la una singură NU. “Vă rog să nu mă întrebaţi cum am făcut primul milion!” – cam aceasta este replica favorită a oricărui business-man de success. Iată că patronii FC Botoşani sunt foarte aproape de a câştiga primul milion de euro din vânzarea unui singur fotbalist şi, astfel, vor putea, oricând, să răspundă la întrebarea “Cum aţi făcut primul milion din fotbal?”.

Cine este cel care poate aduce milionul

Fotbalistul care poate băga în conturile clubului botoşănean această sumă uriaşă, aproape un sfert din bugetul total al echipei pentru un an competiţional, este fostul fundaş de fier al roş-alb-albaştrilor, Michael Ngadeu, proaspăt câştigător al Cupei Africii pe naţiuni.

Autor a două goluri pentru Camerun la Cupa Africii pe Națiuni, actualul fotbalist al echipei Slavia Praga, plecat în Cehia pentru 500.000 de euro de la FC Botoșani, este pe cale să se transfere în prima ligă din Germania după ce naționala țării sale a câștigat marele trofeu în finala împotriva Egiptului. Mai mult, Ngadeu a fost ales în echipa ideală a turneului.

Referindu-se la fostul său elev, Leo Grozavu, antrenorul principal al botoşănenilor, spune: „Vorbesc cu el foarte des pe WhatsApp. L-am sunat şi înainte de finală, dar şi după pentru a-l felicita! «Mişu» este foarte ocupat în această perioadă. Nu putem decât să ne bucurăm pentru el şi sper ca exemplul lui să fie luat şi de alţi jucători. Botoşaniul poate fi rampa de lansare pentru foarte mulţi jucători din lot. Nu se poate pleca în străinătate numai de la Steaua sau Dinamo. Se poate şi de la echipe mai mici”.


Fundașul cu două sezoane petrecute în Liga 1 la FC Botoşani a reușit să înscrie două goluri la această ediție a Cupei Africii, Camerun adjudecându-și trofeul după o finală dramatică împotriva Egiptului, scor 2-1. Golul decisiv a venit abia în minutul 89. După cum spuneam şi mai devreme, Michael Ngadeu a fost inclus în echipa turneului final, alături de nume mari de jucători africani care joacă în Europa.

Iată cum arată echipa ideală:

Fabrice Ondoa (Camerun/Gimnàstic) – Modou Kara Mbodji (Senegal/Anderlecht), Ahmed Hegazy (Egipt/Al Ahly), Michael Ngadeu (Camerun/Slavia Praga) – Charles Kabore (Burkina Faso/FC Krasnodar), Daniel Amartey (Ghana/Leicester City), Bertrand Traore (Burkina Faso/Ajax), Christian Atsu (Ghana/Newcastle United), Mohamed Salah (Egipt/AS Roma) – Christian Bassogog (Camerun/AaB), Junior Kabananga (RD Congo/Astana).


Numai cuvinte de laudă despre fundaşul de fier

În opinia antrenorului botoşănean, echipa pe care o conduce poate fi o rampă de lansare pentru oricine: „Numai de jucători depinde. Ei trebuie să evolueze bine. Noi îi sprijinm, le creăm condiţii de pregătire sau de altă natură. Ei trebuie doar să demonstreze ceea ce pot şi, dacă au valoare, nimeni nu îi ţine cu forţa aici”.

După cum poate vă amintiţi, la vânzarea jucătorului vara trecută către Slavia Praga, Botoşaniul a încasat 500.000 de euro. Dar asta nu e tot! Conform contractului încheiat, botoşănenii vor primi şi între 10 şi 20% dintr-un viitor transfer al lui „Mişu”. Cum cota lui a crescut enorm după turneul final de excepţie, mai mult ca sigur că la vară în conturile FC Botoşani vor mai intra câteva sute de mii de euro. Patronul FC Botoşani, Valeriu Iftime afirmă: „Vă dați seama că ne-am bucurat cu toți pentru Ngadeu, deoarece evoluțiile lui de la Cupa Africii pe Națiuni îi vor aduce mai mult ca sigur un nou transfer. Noi l-am dat la Slavia Praga pentru 500.000 de euro și ne-am mai păstrat între 10 şi 20 la sută dintr-un viitor transfer. Am auzit că are deja pe masă o ofertă de 3-4 milioane de euro de la o echipă din Bundesliga. Dacă afacerea se va face, atunci ne vom alege și noi din nou cu o altă sumă frumușică de bani. Încă vreo 500.000 de euro, probabil. Deci pot să vă spun că am avut la echipă o mină de aur”  – a spus Iftime.


Şi Leo Grozavu vorbeşte la superlativ despre Michael Ngadeu: „Unde poate ajunge Mişu? El şi-a construit o cotă destul de bună. Este şi câştigătorul Cupei Africii. A marcat nişte goluri, deci nu este doar un apărător, ci este şi un marcator. La Botoşani a demonstrat acelaşi lucru. A marcat şase sau şapte goluri într-un campionat”.


Unde poate ajunge “Mişu”

Chiar dacă Valeriu Iftime crede că Ngadeu va ajunge în Germania, Leo Grozavu crede că ar mai fi şi alte variante. Una dintre posibilele destinaţii viitoare ar fi Franţa, mai ales că Ngadeu este vorbitor de franceză, iar cealaltă Anglia. De asemenea, tehnicianul botoşănenilor spune că şi Germania i s-ar potrivi perfect pentru că vorbeşte şi germana.

„Are mai multe variante! Numai de el depinde. A făcut un campionat bun la Slavia Praga. Este polivalent, poate juca pe mai multe poziţii” – declară Leo Grozavu.

Vara trecută, doi fotbalişti ai FC Botoşani s-au aflat în atenţia Stelei. Fundaşul camerunez nu este singurul fotbalist foarte bun al Botoşaniului care s-a aflat în atenţia clubului din capitală. „Nu ştiu dacă mă bucur pentru că Ngadeu nu a ajuns la Steaua. Cred că nu a ajuns acolo doar pentru că venea de la FC Botoşani. La fel, şi Gonzalo Cabrera ar fi ajutat foarte mult un club din România în momentul de faţă. Mă refer la cluburi cu alte aspiraţii decât FC Botoşani. Totuşi, este bine pentru ei că s-au dus într-un loc unde se pot dezvolta mai frumos” – completează antrenorul botoşănenilor.


La ora actuală, conform transfermarkt.com, cota lui Michael Ngadeu este de 1,5 milioane de euro.

Aşa cum iubitorii fotbalului cunosc, vânzarea jucătorilor completează bugetul unui club. Oficialii clubului botoşănean îşi doresc să aibă cât mai mulţi asemenea jucători. Primul care s-ar putea impune la prima echipă şi poate spera la un super-transfer este Olimpiu Moruţan, tânărul mijlocaş de nici 18 ani al botoşănenilor.