EDITORIAL
Marketingul foamei


BANCUL ZILEI
Cum e tortul?

Cafeina, în cantităţi extrem de mari, ajută la slăbire

Cafeina i-a ajutat pe șoarecii obezi să slăbească prin faptul că le-a redus apetitul și le-a crescut consumul de energie. Studiul, condus de profesorul Guo Zhang de la Universitatea Huazhong de Știință și Tehnologie din Wuham (China), a reușit să identifice câteva circuite neuronale implicate în acest efect, dezvăluind noi date ale mecanismelor prin intermediul cărora cafeina reglementează metabolismul.

Consumul de cafeină a fost dintotdeauna legat de pierderea în greutate, însă motivul acestui efect era până acum necunoscut de cercetători. Pentru a înțelege această asociere, profesorul Zhang și echipa lui au început să urmărească activitatea receptorilor de adenozină - care sunt blocați de cafeină - în regiunea creierului numită hipotalamus și care reglementează echilibrul energetic al mamiferelor. Cercetătorii au observat că administrarea de cafeină la șoarecii obezi a dus la o diminuare a ingerării de alimente și a greutății corporale, precum și la creșterea consumului energetic.


Potrivit studiului, cafeina provoacă acest efect asupra receptorilor de adenozină și determină eliberarea de oxitocină, un cunoscut regulator al metabolismului energetic. Studiul notează că dozele de cafeină administrate au fost foarte mari (60 mg/kg, care ar echivala la între 24 și 36 cești de cafea), fapt ce limitează aplicarea acestui potențial tratament la oameni.

02-Jul-2017 09:30