EDITORIAL
Marketingul foamei


BANCUL ZILEI
Cum e tortul?

Beneficiile consumului de cafea, confirmate de două noi studii

Efectele pozitive asupra sănătății ale consumului regulat de cafea, un obicei îndelung disputat de-a lungul timpului, au fost confirmate de două studii ample efectuate recent în zece țări europene și în Statele Unite. Fiind vorba de studii observaționale, aceste nu dovedesc însă cauza și efectul, au avertizat cercetătorii printre care se numără și experți independenți.

Persoanele care consumă aproximativ trei cești de cafea pe zi, inclusiv decofeinizată, ar avea o speranță de viață mai mare în comparație cu cele care nu au acest obicei, conform datelor cercetării europene care a analizat date de la 520.000 de bărbați și femei cu vârsta peste 35 de ani care au luat parte, timp de 16 ani, la studiul EPIC (European Perspective Investigation into Cancer and Nutrition). “Am constatat că un consum crescut de cafea a fost asociat unui risc mai mic de mortalitate de orice cauză, în special ca urmare a bolilor circulatorii și ale sistemul digestiv” - a declarat Marc Gunter, reprezentant al Agenției Internaționale de Cercetare în Domeniul Cancerului, unul dintre principalii autori ai studiului. Acesta reprezintă studiul cu cea mai mare anvergură desfășurat vreodată în Europa cu privire la efectele cafelei asupra sănătății și longevității, cea mai populară băutură din lume, cu circa 2,25 miliarde ce cești consumate zilnic, mai arată sursa citată. “Aceste rezultate au fost similare în zece țări europene cu obiceiuri și culturi diferite” - a precizat Marc Gunter.


Cafeaua este deosebit de bogată în antioxidanți care joacă un rol important pentru prevenirea cancerului, subliniază cercetătorii.

Al doilea studiu a fost realizat în Statele Unite și a inclus peste 185.000 de adulți având origini diferite și vârsta între 45 și 75 de ani, monitorizați o perioadă medie de șaisprezece ani. Autorii au descoperit o asociere între consumul ridicat de cafea și scăderea riscului de mortalitate ca urmare a bolilor cardiovasculare, respiratorii și renale, dar și a cancerului și diabetului. Potrivit cercetării, persoanele care beau o ceașcă de cafea pe zi au prezentat un risc cu 12% mai redus de a muri pe parcursul studiului în comparație cu cele nu au consumat această băutură, procent care a crescut la 18% în cazul celor care au servit trei cești pe zi.

Ca și în cazul studiului european, efectele au fost similare în cazul sortimentelor de cafea fără cofeină. “Nu putem spune publicului «beți cafea pentru a vă prelungi viața», însă putem constata o asociere” - a declarat Veronica Setiawan, profesoară de medicină preventivă la Universitatea California de Sud, autoare principală a cercetării.

O analiză a biomarkerilor metabolici în cadrul unui subgrup format din 14.000 de participanți la studiul european indică pe de altă parte că persoanele care consumau cafea aveau un ficat mai sănătos.

19-Jul-2017 07:10