EDITORIAL
Marketingul foamei


BANCUL ZILEI
Cum e tortul?

129 de noi cazuri de rujeolă confirmate în ultima săptămână

Numărul total de cazuri confirmate de rujeolă în România raportate până ieri este de 9.233, cu 129 mai multe decât săptămâna trecută, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Potrivit raportărilor săptămânale, numărul deceselor din cauza rujeolei a ajuns la 34. “Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 19.09.2017 este 9.233, din care 34 de decese (nouă în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şapte în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin, unul în judeţul Bihor, unul în judeţul Cluj, unul în judeţul Călăraşi, unul în judeţul Neamţ, unul în judeţul Satu Mare, unul în judeţul Vaslui, unul în judeţul Galaţi, unul în judeţul Mureş şi unul în Bucureşti)” - arată CNSCBT.


Legea vaccinării a fost aprobată în urmă cu o lună de către Guvern şi urmează să fie dezbătută în Parlament. Potrivit proiectului Legii vaccinării, părinţii au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie, chiar dacă refuză vaccinarea copilului, caz în care riscă să fie audiaţi de Comisia judeţeană de vaccinare, în caz contrar amenzile ajungând şi la 10.000 de lei, potrivit proiectului Legii vaccinării. “Părinţii şi celelalte persoane responsabile de creşterea şi educarea copilului au următoarele obligaţii: a) să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii; b) să se prezinte în cazul în care sunt convocaţi de Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a cea a Municipiului Bucureşti” - reiese din art.68 al proiectului pentru legea vaccinării.

Aceeaşi amendă ar putea fi primită şi de medicii de familie, care nu respectă prevederile legale, de exemplu, dacă nu oferă informaţii corecte părintelui sau dacă nu asigură confidenţialitatea.

20-Sep-2017 07:32