EDITORIAL
Marketingul foamei


BANCUL ZILEI
Cum e tortul?

RĂZBOI intern în PSD!

Comitetul Executiv al PSD se va întruni, astăzi, de la ora 16.00, la sediul partidului din Kiseleff, pentru a tranşa situaţia premierului Mihai Tudose, iar liderii partidului vor decide dacă îi vor retrage sprijinul politic. Deşi liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, după precedentul CEx, că următoarea şedinţă va avea loc în perioada 29 - 31 ianuarie la Iaşi, mai mulţi membri şi lideri social-democraţi au cerut convocarea de urgenţă a Comitetului Executiv.

În şedinţa de astăzi ar urma să se discute dacă i se retrage sprijinul politic lui Mihai Tudose. De asemenea, se va discuta şi despre demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, după ce premierul a spus că dacă aceasta îşi va da demisia, el o va accepta.

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a susţinut că PSD nu poate accepta o autonomizare totală a deciziilor Guvernului, fiind aşteptate în şedinţa CEx clarificări din partea premierului Mihai Tudose faţă de mai multe chestiuni. “Voi susţine în CEx o linie mediană, vom vedea ce rezultă în urma discuţiilor, poate vine cineva şi îşi pune cenuşă în cap, să vedem ce atitudine adoptă. Chestiunea este foarte serioasă, nu poate PSD şi majoritatea parlamentară care susţine Guvernul să accepte o autonomizare totală a deciziilor Guvernului. E nevoie în permanenţă de consultare, poate sunt lucruri pe care majoritatea nu le poate accepta şi atunci echipa guvernamentală trebuie să îşi revizuiască solicitările. În primul rând este strict necesară o clarificare a premierului vizavi de mai multe chestiuni, iar fără o astfel de clarificare, probabil că lucrurile vor evolua într-un sens nefavorabil pentru echipa guvernamentală” - a spus Dumitru Buzatu.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis, ieri, că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose au obligaţia de a înceta imediat disputele politice, precizând că “au greşit amândoi” şi “acum trebuie să îndrepte lucrurile amândoi”. “Cei doi lideri, preşedintele şi premierul, au obligaţia de a înceta imediat disputele politice! Au greşit amândoi. Acum trebuie să îndrepte lucrurile. Amândoi! A fost o greşeală lipsa consultării cu noi la nominalizarea premierilor Grindeanu şi Tudose. O analiză democratică reală, în forurile de conducere ale partidului, ne-ar fi ferit de cele două crize politice. Aşa e în democraţie: partidul nu poate conduce fără un guvern, iar guvernul nu poate funcţiona fără o majoritate parlamentară. Cei doi lideri au OBLIGAŢIA să găsească o cale de colaborare. Să îşi asume, cât mai urgent, eventual în scris, principiile acestei colaborări” - a scris Gabriela Firea.


Fostul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu, a avertizat că o nouă schimbare de guvern ar fi o sinucidere politică pentru PSD. “Ar fi sinucidere politică pentru Partidul Social Democrat o nouă schimbare de guvern. O demisie a Primului Ministru sau o nouă moţiune de cenzură împotriva propriului guvern ar duce partidul din nou la mâna preşedintelui Iohannis (pentru desemnarea premierului) şi la un vot în Parlament, ambele situaţii creatoare de incertitudini” - a scris Ţuţuianu pe Facebook.

Premierul Mihai Tudose şi-a atras antipatia mai multor lideri social-democraţi, după ce, în ultimele zile, a susţinut restructurarea Guvernului şi i-a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că speră ca Mihai Tudose să rămână premier. “Eu încă sper ca Mihai Tudose să rămână premier” - a spus liderul PSD.

15-Jan-2018 09:05