EDITORIAL
Marketingul foamei


BANCUL ZILEI
Cum e tortul?

PNL urcă serios în sondaje!

Deşi opoziţia a susţinut miercuri la consultările de la Cotroceni varianta alegerilor anticipate, datele apărute ieri într-un nou sondaj demonstrează că această variantă ar avantaja tot actuala putere. Concret, PSD s-ar apropia din nou de scorul obţinut la parlamentarele din decembrie 2016, 42% dintre români declarând că ar pune ştampila la sigla partidului condus de Liviu Dragnea.

Conform sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD ar câştiga din nou cu 42%, o diferenţă de aproximativ 3 procente faţă de procentul obţinut în decembrie 2016. Social-democraţii au scăzut un procent în intenţia de vot faţă de sondajul realizat de CURS în noiembrie 2017.

Cei de la PNL au o evoluţie pozitivă, arată sursa citată, înregistrând şi cea mai mare creştere dintre partidele parlamentare: 27% acum, faţă de 20% cât au obţinut la parlamentarele din 2016. Din noiembrie până acum, însă, partidul a stagnat, rămânând la acelaşi scor.

Şi cei de ALDE au câştigat mai mulţi susţinători în ultima perioadă, arată sondajul CURS. Astfel, Alianţa condusă de Călin Popescu Tăriceanu a urcat de la 6% la 9%, faţă de cele mai recente alegeri parlamentare, dar a rămas la acelaşi procent comparativ cu luna noiembrie a anului trecut, când a fost realizat un studiu asemănător.


În scădere masivă faţă de scrutinul parlamentar se află USR (5%, comparativ cu 9% cât au câştigat în decembrie 2016), în timp de PMP ar rămâne la puţin peste 5%, iar UDMR la 6%. În sondaj au fost incluse şi Platforma România 100 condusă de Dacian Cioloş, dar şi Partidul Pro România al lui Victor Ponta, ambele cotate la 2%.

Studiul a arătat, însă, o plajă mare a alegătorilor nehotărâţi, doar 57% dintre respondenţi având o anume opţiune politică. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.068 de respondenţi în perioada 3-10 ianuarie 2018 şi are o marjă de eroare de +/-3%.

20-Jan-2018 10:47