EDITORIAL
Marketingul foamei


BANCUL ZILEI
Cum e tortul?

ALDE are un pronostic sumbru pentru Guvernul PNL

Partidele parlamentare au fost de acord să susțină moțiunea de cenzură, dar în afară de PNL, nu au vrut să își asume și guvernarea după căderea Cabinetului PSD.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban ca premier, dar Cabinetul lui trebuie să treacă prin Parlament, unde votanții moțiunii nu ar da la fel de ușor un vot de validare a Guvernului minoritar PNL. Toate partidele parlamentare au pus condiții pentru a-și acorda votul la validarea noului Guvern. ALDE vrea promisiuni de la PNL că în noul Guvern nu va primi un minister și PMP, partidul fondat de Traian Băsescu.

Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu mai cere de la Ludovic Orban menținerea cotei unice de impozitare, alegeri locale în două tururi și continuarea proiectelor de infrastructură. Și, mai important, o spune răspicat chiar președintele ALDE, vor garanții că Guvernul PNL nu va da ordonanțe de urgență în domeniul justiției și în niciun caz nu vor desființa Secția de investigare a magistraților prin OUG. „Fără ordonanţe de urgenţă pe justiţie ca să respectăm – cred că inclusiv pentru PNL este valabil acest lucru – rezultatul referendumului, chiar dacă noi am votat împotrivă. Mi se pare normal să respectăm rezultatul referendumului” - a spus liderul ALDE.


La referendumul pe tema justiție din 26 mai, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, recomanda formaţiunii pe care o conduce „să nu se voteze” la referendum, „pentru a nu-i face jocul şefului statului, Klaus Iohannis”.

Atunci, ALDE era încă la guvernare cu PSD.

17-Oct-2019 09:01