EDITORIAL
Marketingul foamei


BANCUL ZILEI
Cum e tortul?

2019, an electoral cu MIZĂ MARE

Românii se vor prezenta de două ori să voteze în 2019, o dată în luna mai pentru a-şi trimite reprezentanţii în Parlamentul European şi încă o dată, la final de an, pentru a alege preşedintele României. Actualul şef al statului, Klaus Iohannis, este primul care a intrat în cursa pentru Cotroceni.

Românii se vor prezenta prima oară la secţiile de vot în luna mai, pentru a-şi alege eurodeputaţii. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a evitat recent să spună care este ţinta pe care o are partidul la alegerile europarlamentare, afirmând că nu este „Mama Omida”, însă a menţionat că liderii formaţiunii vor face analize şi vor vedea care este situaţia.

Cel mai probabil, cea care a deschis lista în urmă cu cinci ani şi care deţine în prezent funcţia de comisar european, Corin Creţu, nu va mai obţine un loc eligibil pentru Parlamentul European, după ce a fost criticată în ultima perioadă de liderii partidului. Pe listă social-democraţilor s-ar putea afla însă actualul vicepreşedinte al PE Ioan Mircea Paşcu, liderul eurodeputaţilor PSD, Dan Nica, precum şi Victor Boştinaru.

În cursa internă a liberalilor s-au înscris mai mulţi lideri ai partidului, dar şi doi dintre foştii preşedinţi, respectiv Crin Antonescu şi Vasile Blaga. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că nu este sigur dacă fostul lider al partidului, Crin Antonescu, va fi pe o poziţie eligibilă pentru alegerile europarlamentare. El a mai spus că sunt 49 de liberali înscrişi în listă, iar fiecare „are şansa lui”. „Şi-a depus candidatura şi dl. Antonescu, dar aş dori să discutăm despre lista de candidaturi după ce se finalizează procedura de desemnare a candidaţilor. Până atunci, există 49 de candidaţi înscrişi în listă, despre care nu mă voi referi. Fiecare are şansa lui şi merită ca această şansă fie evaluată în mod obiectiv, în funcţie de criteriile stabilite” - a declarat Ludovic Orban.

Pentru lista PNL şi-au mai depus candidaturile, printre alţii, Siegfried Mureşan, Dan Motreanu, Daniel Buda, Gheorghe Falcă şi Mircea Hava.

Lista PMP va fi deschisă, potrivit unor surse din partid, de fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, după ce fostul preşedinte Traian Băsescu a declinat propunerea partidului. „Am 67 de ani, îi împlinesc în noiembrie. Vreau să îmi termin mandatul de senator şi cu asta să mă apuc – vă tot zic, că-mi scriu memoriile… Când să mi le scriu?! Prefer să le scriu de aici” - a afirmat Traian Băsescu. El a respins ideea de a candida doar pentru a ajuta partidul, ca apoi să renunţe la mandat. „Pot să-i sprijin şi fără să fiu pe listă, dar la Bruxelles nu mă voi duce” - a adăugat Băsescu.

USR este primul partid care şi-a stabilit, la sfârşitul lunii noiembrie, lista finală a candidaţilor pentru alegerile europarlamentare din luna mai 2019, în urma unui scrutin intern. Cristian Ghinea se află pe primul loc al candidaţilor USR la europarlamentare, în cadrul votului intern fiind ales cu 13.662 de puncte acordate de membrii formaţiunii. Pe locul doi se află Clotilde Armand, urmată de Nicolae Bogdănel Ştefănuţă. Totuşi, liderul partidului, Dan Barna, nu a exclus o listă comună cu formaţiunea politică a fostului premier, Dacian Cioloş. „Toate alternativele sunt în momentul de faţă de masă. Discutăm nu doar particular pentru europarlamentare, ci lucrăm şi discutăm despre constituirea unei alternative pe termen lung” - a declarat preşedintele USR, deputatul Dan Barna, întrebat dacă are negocieri cu Dacian Cioloş pentru o listă comună de candidaţi la alegerile europarlamentare din 2019.


Tot în 2019 vor avea loc şi alegerile prezidenţiale.

Primul care şi-a anunţat candidatura pentru Palatul Cotroceni a fost Klaus Iohannis, care a anunţat, pe 23 iunie, că este hotărât să candideze pentru încă un mandat de preşedinte al României. „Vreau să vă comunic acum, aici în această dimineaţă frumoasă: sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de preşedinte al României” - a spus Klaus Iohannis.

Deşi nu au exclus niciodată intenţia de a-l contracandida pe actualul şef al statului, preşedinţii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, ar putea candida ori din partea alianţei celor două formaţiuni politice, ori separat.

Liviu Dragnea a afirmat, întrebat despre o candidatură la alegerile prezidenţiale, că nu respinge nicio variantă, „nici cu mine, nici cu domnul Tăriceanu, nici cu altcineva”.

La sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, declara că se gândeşte „serios” la posibilitatea de a candida la alegerile prezidenţiale din 2019, dar a adăugat că nu a luat încă o decizie în acest sens.

02-Jan-2019 10:32