EDITORIAL
Marketingul foamei


BANCUL ZILEI
Cum e tortul?

Revelionul de poveste al românilor din Italia! FOTO & VIDEO!

Fratte. O comună care adună undeva la 10.000 de suflete. O comună ca oricare alta din partea de nord a Italiei. Adică una cu asfalt ca în palmă, cu spital, mall, supermarket, case una şi una… Aici toţi localnicii se deplasează cu autoturismele personale, parcări mari fiind amenajate mai peste tot. Transport public rutier există cumva… Adică un singur autobuz străbate satele şi comunele din jur în timpul unei zile. În schimb, mulţi preferă trenurile care vin la timp şi sunt extrem de curate. Gări sunt amenajate în mai toate satele. Cei mai mulţi dintre localnici lucrează la puzderia de fabrici deschise în zonă, iar serile şi le petrec în cele câteva zeci de restaurante.

Peste toate, comuna este situată la jumătatea distanţei dintre mare şi munte. Mai exact, între Marea Adriatică şi Munţii Dolomiţi. Sau între Veneţia şi Padova. Cum vreţi! În zonă locuiesc peste 300.000 de români…

Am făcut această introducere pentru a ajunge de fapt la românii noştri care trăiesc de ani buni acolo. Chiar dacă s-au acomodat şi au copii născuţi în Italia, copii care merg la şcolile din Peninsulă, pe românii noştri îi apucă – din când în când – un mare dor de casă. Şi cum se ştie că toate drumurile duc doar la Roma, nu şi la România – dorul de ţară este stins cumva de petrecerile organizate de români, pentru români.

În aceste condiţii, doi români cu suflet mareVictor Olteanu şi Nelu Tărcuţă (foto sus alături de Liviu Sorinel) – s-au ocupat, IMPECABIL, de organizarea Revelionului pentru comunitatea românească. Aşa că cei doi au ales un restaurant din Fratte – Fontanna Bianchia – şi au invitat peste 150 de prieteni şi cunoscuţi să petreacă împreună trecerea dintre ani.

Dorul de România s-a văzut cel mai bine în meniul ales de organizatori. De pe masa de Revelion nu au lipsit toba, afumăturile, piftia, sarmalele sau tochitura noastră românească. Totul a fost stropit cu vin românesc! De buna dispoziţie a mesenilor s-a ocupat maestrul Marcel Tofan şi formaţia sa.

De asemenea, toţi cei prezenţi au fost uraţi de un grup de români. Nu au lipsit nici caprele, nici ursul, nici micii urători! Spectacolul a fost apreciat de toţi cei prezenţi şi, conform tradiţiei, urătorii au fost răsplătiţi cu bani.

Odată plecaţi urătorii din restaurant, organizatorii le-au oferit o mare surpriză celor prezenţi. Pe micuţa scenă impovizată în restaurant a urcat Paula Seling. Îndrăgita cântăreaţă a simţit cu adevărat cât de iubită este în Italia, toţi participanţii fredonând în picioare melodiile artistei. De asemenea, Paula Seling a fost răsplătită cu aplauze frenetic după fiecare melodie interpretată. Programul artistei s-a încheiat aproape de miezul nopţii, aşa că toţi românii au ieşit în parcarea din faţa restaurantului pentru a ciocni o cupă de şampanie sau pentru a vedea focul de artificii de la miezul nopţii dintre ani! VIDEO!

Şi aici s-a văzut dorul care îi macină pe românii din Italia. Din zecile de conversaţii telefonice purtate la miezul nopţii s-a desprins o singură idee: “Mi-e dor de voi!”. La fel s-au putut auzi sute de “Te iubesc!”, cu destinatari diferiţi: mamă, tată, văru’, “sor’mea”, etc.

După focul de artificii, petrecerea a continuat până aproape de ora 6.00 în interior, cu aceleaşi bucate româneşti. De asemenea, Paula Seling şi-a continuat recitalul, cei prezenţi dansând de mama focului alături de artistă. VIDEO!

La final, petrecăreţii s-au îmbăţişat şi sărutat cu drag. La fel, cei doi organizatori, Victor Olteanu şi Nelu Tărcuţă, au fost felicitaţi de cei prezenţi pentru reuşita petreceri. Mulţumiri şi felicitări a primit şi #Organizatorul de spectacole Liviu Sorinel, cel care a făcut posibilă prezenţa Paulei Seling în Italia.

Reuşita petrecerii a fost una deplină! Românii din zonă şi-au dat deja întâlnire mâine seară, de Sfântul Ioan, într-un alt restaurant din zonă – THE ONE!

05-Jan-2018 10:14