EDITORIAL
Marketingul foamei


BANCUL ZILEI
Cum e tortul?

Explozii de amploare absolut spectaculoase. VIDEO INCREDIBIL!

Pirotehniştii botoşăneni au sărit în ajutorul celor de la Suceava pentru distrugerea zăpoarelor formate pe râul Bistriţa. Zăpoarele – care sunt de fapt îngrămădiri de sloiuri de gheață ce se formează într-un punct al unui râu, îndeosebi la coturi sau pe secțiuni de curgere mai înguste, datorită cărora se produc creșteri de nivel și inundații – ameninţau locuitorii din Vatra Dornei, Călineşti, Dorna Arini şi Chilia.

Zilele trecute, pirotehniştii botoşăneni au oferit un spectacol cu adevărat exploziv.

Explozii de amploare, pe cât de spectaculoase, pe atât de necesare, s-au auzit în apropierea munţilor din judeţul vecin.

Un pod de gheaţă de pe râul Bistriţa a fost aruncat în aer de echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului (ISU) Botoşani. Intervenţia a fost făcută la solicitarea Primăriei Vatra Dornei, întrucât sloiurile imense de gheaţă puteau provoca oricând inundaţii în zonă. Pentru a distruge zăpoarele şi podurile de gheaţă, pirotehniştii au folosit aproape 20 de kilograme de trotil. Intervenţia a fost necesară pentru degajarea cursului de apă de stratul de gheaţă de aproximativ 40 centimetri grosime care ar fi putut inunda gospodăriile din apropiere.

Din fericire pentru toată lumea, exploziile controlate nu au provocat victime.

Interveţia a fost necesară, întrucât în nord-vest frigul a făcut prăpăd în câteva localităţi, în special în bazinele hidrografice ale Someşului şi Crişurilor. Blocurile de gheaţă, chiar şi de 10 tone, au făcut adevărate baraje naturale (zăpoare) care au împins apa peste maluri şi au produs inundaţii.
În asemenea cazuri există şi alt pericol! Când gheaţa se sparge şi începe să plutească la vale, sloiurile imense pot sparge casele aflate în imediata vecinătate a râurilor, lucru care s-a şi întâmplat în câteva cazuri.
În Apuseni, de pildă, zeci de curți, case, anexe gospodărești și pășuni au fost inundate, iar 25 de persoane din comuna Avram Iancu au fost nevoite să-și părăsească locuințele, iar terasamentul pe 1,1 km pe DJ762 și DC91 a fost distrus.
În aceste condiţii, pompierii au detonat blocuri uriaşe de gheață cu sute de kilograme de explozibil, pentru a elibera cursurile râurilor. Doar la o detonare au folosit peste 30 de kilograme de dinamită.

De asemenea, în Maramureş, echipe pirotehnice al ISU s-au luptat cu gheţurile în localităţile Onceşti şi Lăschia, de pe râurile Iza, respectiv Cavnic. A fost vorba de trei acţiuni în care pirotehniştii au aruncat în aer sloiurile uriaşe folosind zeci de kilograme de explozibil.

VIDEO DE LA DETONARE AICI.

Prima explozie este aici, iar a doua aici.

 

11-Feb-2017 07:39