EDITORIAL
Marketingul foamei


BANCUL ZILEI
Cum e tortul?

Legea pensiilor a fost APROBATĂ în Senat

Senatorii au aprobat, ieri, cu 81 de voturi favorabile, 12 împotrivă şi opt abţineri proiectul Legii pensiilor, înregistrată în procedură de urgenţă, după ce votul a fost amânat de două ori din cauza lipsei de cvorum. Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. Iniţiativa, înregistrată în procedură de urgenţă, a fost amânată în două rânduri de la votul senatorilor, din cauza lipsei de cvorum.

Senatorul PNL Marcel Vela a afirmat, după vot, că liberalii au votat împotriva proiectului pentru că acesta are "multe lacune".

Liderul senatorilor USR Vlad Alexandrescu, a anunţat că USR s-a abţinut de la vot. „Considerăm că pensiile românilor sunt mici şi trebuie mărite, dar că prin acest act normativ trebuiau abolite pensiile speciale şi că imperfecţiunile proiectul trebuiau să fie corectate înainte de Senat” - a spus Alexandrescu.

Pe de altă parte, senatorul PSD Ion Rotaru a subliniat că actul normativ propus de Guvern este bun, necesar şi aduce "multe beneficii pensionarilor". „Am votat o lege importantă care va însemna creşterea pensiei pentru toate categoriile de pensionari, care va însemna mai bine pentru aceştia” - a afirmat Ion Rotaru, preşedintele Comisiei pentru muncă.

Guvernul a adoptat, în şedinţa din 10 octombrie, noul proiect al Legii Pensiilor. Proiectul prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, pentru ca, din anul 2022, să fie aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referinţă (VPR): 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii.

Din anul 2022, Valoarea Punctului de Referinţă va fi indexată, anual, cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Senatul este prima Cameră sesizată pentru proiectul de lege privind sistemul public de pensii, Camera Deputaţilor fiind for decizional.


Marius Budăi, despre Legea pensiilor: Mergem pe principiul - pentru muncă egală, pensie egală

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, după ce Senatul a adoptat Legea pensiilor, că aceasta repară multe inechităţi şi că speră ca pâna la finalul anului să intre în vigoare. Ministrul susţine că legea se bazează pe principiul contributivităţii „pentru muncă egală, pensie egală”. „Această lege repară multe inechităţi existente în lege şi mergem pe principiul fundamental al contrubutivităţii şi anume pentru muncă egală, pensie egală. Sunt multe chestiuni care sunt reparate aici. Pentru că am fost directorul unei Case de Pensii pot să vă spun că avem probleme cu sporurile asupra cărora pensionarii nu mai puteau găsi documente din lipsa arhivelor, cu un nou sistem de calcul al pensiei, cu majorări clare şi specificate foarte bine şi respectate în principal acele majorări din programul de Guvernare. Este un vot important, noi ne dorim ca până la finalul anului să adoptăm această lege foarte importantă pentru noi şi pentru români” - a declarat după şedinţa de plen a Senatului, ministrul Muncii, Marius Budăi.

27-Nov-2018 09:57