Revoltă din cauza programului „Laptele şi cornul”

Programul laptele şi cornul îi nemulţumeşte pe o bună parte a părinţilor din judeţul Botoşani. Aceştia se plâng că elevii primesc cornuri şi biscuiţi tari, care nu pot fi consumaţi. O învăţătoare a făcut public faptul că merele primite de elevii ei, în cadrul aceluiaşi program, sunt stricate. La toate acestea se adaugă şi faptul că unele şcoli nu au frigidere pentru a ţine laptele la rece.

Prin program guvernamental, elevii primesc de la stat o gustare diversificată constând în produse de panificaţie, lapte şi fructe. În judeţul Botoşani, peste 46.000 de elevi beneficiază de acest program şi primesc, conform unui grafic pe zile, cornuri, lapte sau produse din lapte şi mere. Programul, în esenţă generos, s-a transformat într-o bătaie de joc pentru elevi, spun o parte a părinţilor, dar şi un învăţător din Botoşani. Mai precis, se plâng părinţii, cornurile sunt prea tari, biscuiţii la fel, iar uneori elevii primesc mere stricate. Autorităţile judeţene au constituit o comisie pentru a verifica calitatea produselor oferite prin program guvernamental.


„Sub orice critică”

Zeci de părinţi stau zilnic, în jur de ora 12.00, să-şi aştepte copii de la şcoală. Micuţii ies cu laptele şi batonul sau cornul primite în timpul orelor. O bună parte a părinţilor vor folosi mâncarea statului pentru a hrăni, însă, doar animalele. Revoltaţi, aceştia spun că produsele de panificaţie, mai precis cornurile, sunt aproape necomestibile. „Cornurile sunt foarte tari. Biscuiţii sunt foarte săraţi şi tari. Sub orice critică” – spune revoltat un tată care-şi aşteaptă copilul la Şcolala numărul 14 din municipiul Botoşani.

O bunică confirmă cele spuse de bărbat. Are în mână laptele şi batonul fetiţei şi spune că le va da la animale. „Nu-s aşa de bune. Nici biscuiţii nu-s buni. Cornurile sunt tari şi biscuiţii la fel. Le dau la o soră să le dea la găini. O dată a primit un măr stricat. Sper că s-a întâmplat doar o dată” – spune botoşăneanca.

O altă bunică în aşteptarea nepoţilor, spune că doar într-o singură zi cornurile au fost moi şi bune de mâncat. „Ieri, cornurile au fost bune. Chiar a rupt nepoata şi l-a mâncat cu plăcere. În rest, tari” – spune femeia.


„Cornurile, sunt chirpici”

Mai mult decât atât, Florentina Dănilă, o cunoscută învăţătoare din Botoşani, s-a plâns pe o reţea socială că elevii ei au primit mere stricate. „Cam aşa arată o parte din merele distribuite vineri la clasa noastră prin Programul Naţional „Laptele şi cornul”. Bineînţeles că sunt ambalate igienic şi european. (…) Nici cele care sunt trimise la o fabrică austriacă, pentru suc, nu arată ca merele pe care le primesc copiii noştri. Iar cornurile – făcute din făină integrală – sunt chirpici! Poate ştiţi ce înseamnă! Niciun copil de 6-7 anişori, care are dentiţia în schimbare, nu poate să mănânce asemenea produse” – a precizat învăţătoarea.

Seria bâlbelor din programul laptele şi cornul la Botoşani continuă cu o serie de aspecte scoase la iveală de inspectorii sanitar-veterinari. Mai precis, în cadrul unor controale la şcoli privind acest pogram au constatat că sunt unităţi de învăţământ care nu au frigidere pentru a păstra laptele elevilor. „Până acum avem 78 de controale. Specific că spaţiile în care se depozitează laptele şi cornul sunt în şcoli. Cerinţa minimă a fost ca fiecare şcoală să aibă un spaţiu separat pentru depozitare, unde obligatoriu să fie frigidere. Am observat pe parcursul controalelor că nu toate au spaţii separate şi mai mult, unele nu au nici frigidere” – spune Minodora Vasiliu, şefa Direcţiei Sanitar Veterinare din Botoşani.

Primarii din comunele respective au fost notificaţi să achiziţioneze măcare frigidere pentru păstrarea laptelui şi a preparatelor din lapte pentru copii. Totodată, şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean au cerut directorilor să verifice bine produsele primite, din punct de vedere calitativ, şi să raporteze imediat la Consiliul Judeţean eventualele nereguli.


Comisie formată pentru controlul calităţii

Deşi părinţii sunt nemulţumiţi de calitatea unor produse din acest program, iar unii profesori confirmă aceste nereguli, până în prezent nu există nicio plângere oficială din partea conducerii şcolilor din Botoşani la Consiliul Judeţean. Şefii judeţului s-au sesizat însă şi au înfiinţat o comisie în acest sens. „Am constituit o comisie de verificare. Rolul ei va fi de verificare şi monitorizare a modului în care se livrează aceste produse către elevi, având în vedere discuţiile de pe reţele de socializare. S-a convocat o întâlnire cu toţi operatorii care se ocupă de distribuirea produselor. Urmează să facem verificări prin sondaj la şcoli” – spune Dorin Birta, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Botoşani.

De altfel, în jurul programului laptele şi cornul de la Botoşani a mai izbucnit un scandal în această vară. Mai precis, Consiliul Concurenţei declanşase o investigaţie pentru o posibilă trucare a unor licitaţii publice privind contractele pentru programul laptele şi cornul pentru perioada 2013-2018.

Surse neoficiale spun că în cazul acestui program calitatea produselor de panificaţie, în special, nu are cum să fie foarte ridicată având în vedere preţurile foarte mici de producţie şi distribuţie ale acestora impuse prin regulamentele programului. De exemplu, conform articolului numărul 3 din HG nr. 640/2017 limita valorică zilnică pentru preşcolar sau elev este de 2,05 lei pe zi, dintre care produsul de panificaţie, în special cornul nu trebuie să depăşească valoarea de 0,57 de lei. În preţ sunt incluse şi cheltuielile cu transportul şi distribuţia.

Sursa: (adevarul.ro)