Proiectul Legii salarizării unitare: Salariile din cultură pot creşte şi cu 100%

Proiectul Legii salarizării unitare prevede măriri de la 25% până la 100% în domeniul cultură, pe o grilă de salarizare până în 2021, a declarat, ieri, președintele Uniunii Sindicatelor din Instituțiile de Spectacole (USIS), Cristian Șofron, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii. “Ne-a fost prezentată o grilă de salarizare până în 2021. Sigur că arată bine, teoretic, grila aceea, au fost ridicate câteva obiecții, sperăm ca ele să fie luate în considerare. Desigur, rămâne această problemă, dacă aceste salarii vor fi și acordate, dar sperând că vor fi acordate, lucrurile arată civilizat. După cum știți probabil, grilele nu au putut fi luate acasă, ca să zic așa… Noi ne-am uitat un pic pe ele, dar sunt măriri, de la 25% până la 100%. (…) Deci sunt ceva măriri, lucruri importante, pentru că știți foarte bine, cultura, deși o replică destul de bătută în ultimul timp, a fost destul de puțin băgată în seama până acum” – a subliniat Șofron.

Întrebat despre inechitățile din sistem, actorul Cristian Șofron a precizat că măririle de 50% nu se vor aplica șefilor de formații de muncitori, ceea ce este “ușor ciudat”, dar este convins că aceste lucruri “care probabil au scăpat, vor fi cu siguranță reglate”.

“Există câteva lucruri și vă dau un foarte pe scurt exemplu: măririle de 50% nu se aplică și șefilor de formații, de muncitori, iar atunci există o situație ciudată. Un șef formație muncitor are un salariu mai mic decât subordonatul lui, dar sunt lucruri care probabil au scăpat și vor fi cu siguranță reglate” – a adăugat Șofron.

La rândul său, ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, a declarat la finalul întâlnirii cu sindicatele din cultură că este o rundă normală de discuții, iar din discuțiile avute cu reprezentații acestora, “lucrurile sunt în regulă”. “Este o rundă normală de discuții. Vrem să vedem dacă pe ceea ce am propus noi sunt și alte propuneri, dar din ceea am înțeles de la sindicatele din cultură, lucrurile sunt în regulă. Sunt și aici creșteri salariale și urmărim, așa cum v-am spus de fiecare dată, să micșorăm decalajele dintre grupele de salarii și să urmărim grupele de salarii din zona de jos. Este nevoie de această mărire de la salariul minim pe economie” – a precizat ministrul pentru Dialog Social.

Întrebat dacă poate da câteva exemple de măriri de salarii, Petrea a subliniat că, în primul rând, trebuie să există o înțelegere cu toate sindicatele și după aceea o să prezinte toate domeniile. “Săptămâna viitoare, după ce o să avem o imagine finală, pe toate grupele, o să vă dau și cifre, până atunci lăsați-ne să ne punem noi de comun acord cu toate sindicatele. Nu are rost să avem acum discuții despre cine are salariu mai mare, cei din sănătate sau cei din învățământ sau cei din cultură. Eu cred că trebuie să ajungem la o înțelegere cu toate sindicatele și după aceea o să vă prezentăm toate domeniile” – a mai spus ministrul pentru Dialog Social.

La întâlnirea de la Ministerul Muncii au fost prezenți și reprezentanți ai Sindicatului Bibliotecii Naționale a României, aceștia punctând că în momentul de față un angajat acoperă munca a 2-3 salariați. În momentul de față în sectorul Cultură sunt circa 10.000 de angajați.

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, și ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, au continuat ieri, la sediul MMJS, consultările cu sindicatele, pe marginea legii salarizării unitare. S-au purtat discuții concrete cu reprezentanții sindicatelor din instituțiile de Cultură, care au agreat, de principiu, măsurile propuse de cele două ministere, care prevăd creșteri salariale și în această zonă. Întâlnirile pentru elaborarea proiectului de lege privind salarizarea unitară vor continua și săptămâna următoare.