EDITORIAL
Marketingul foamei


BANCUL ZILEI
Cum e tortul?

Peste 9.000 de misiuni desfășurate de jandarmii botoșăneni, în 2018

Activităţile pentru organizarea şi executarea misiunilor din competenţă desfășurate Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani pe parcursul anului 2018 de au avut ca scop realizarea principalului obiectiv cuprins în Programul de Guvernare, „Creşterea continuă a gradului de siguranţă al cetăţeanului atât în mediul rural, cât şi în mediul urban” şi, în mod special, a direcţiilor de acţiune „Creşterea siguranţei cetăţeanului prin combaterea fenomenului infracţional stradal, precum şi prin creşterea siguranţei civice în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar”, respectiv „Prevenirea şi combaterea crimei organizate, a traficului ilicit de droguri şi a celorlalte substanţe interzise”.

În anul 2018, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a executat 9.065 de misiuni specifice de ordine publică.

Asigurarea şi restabilirea ordinii publice, atribuţii principale ale jandarmeriei, s-au concretizat în executarea unui număr de 540 de misiuni, organizate cu ocazia unor manifestări de protest, manifestărilor cultural-artistice, promoţionale şi religioase,  competiţiilor sportive, în zona centrelor de examen/evaluare, cu ocazia desfăşurării celor două sesiuni ale bacalaureatului, evaluarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a şi la concursurile de definitivat, titularizare şi calificare profesională, premergător şi pe timpul referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei.

Pentru ca aceste misiuni să se desfăşoare în condiţii de normalitate şi siguranţă, la nivel instituţional s-a realizat permanent o informare reciprocă preliminară, precum şi intervenţia promptă şi punctuală a tuturor structurilor competente. În urma organizării eficiente şi a efortului comun depus, toate aceste acţiuni au fost gestionate corespunzător, nefiind înregistrate evenimente deosebite.

Având în vedere că acţiunile specifice de cercetare-documentare s-au axat preponderent pe documentarea operativă în zone cu potenţial criminogen ridicat pentru evaluarea corectă a stărilor conflictuale, prin datele şi informaţiile de interes operativ furnizate s-a reuşit prevenirea şi chiar aplanarea conflictelor generate de persoane cu un comportament antisocial şi contrar normelor de convieţuire socială. În aceste situaţii, modul de acţiune al efectivelor de jandarmi a fost adaptat, pentru realizarea intervenţiei, avându-se în vedere motivele care au dus la iniţierea şi desfăşurarea manifestărilor.

La nivelul judeţului Botoşani nu s-au înregistrat tulburări grave care să impună restabilirea ordinii şi liniştii publice.

Echipajele inspectoratului au efectuat 275 de acţiuni de intervenţie la solicitările prin apelurile de urgenţă 112, referitoare la menţinerea ordinii şi liniştii publice, salvare-evacuare, prindere evadaţi/dezertori, căutare persoane dispărute, incendii.


Participarea efectivelor de jandarmi la menţinerea ordinii publice împreună cu efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani a contribuit la menținerea climatului de ordine și siguranță publică. Au fost executate misiuni de menţinere a ordinii publice prin patrule mixte, patrule de jandarmi, patrule de ordine publică cu câini de serviciu, acţiuni concentrate pe fenomenul infracţional, acţiuni punctuale pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură infracţională şi contravenţională şi misiuni de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional şi contravenţional pe garniturile feroviare, respectiv în triaje şi staţii aparţinând C.F.R. în municipiul Botoşani.

Astfel, au fost executate 4.048 de misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat alături de efectivele I.P.J. Botoşani, iar în mod independent, contribuţia unităţii la asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică în judeţul Botoşani s-a materializat prin organizarea a  3.345  de patrule de jandarmi.

S-au executat 57 de acţiuni punctuale pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în pieţe, târguri şi oboare, fondul forestier, cinegetic şi piscicol.

10-Jan-2019 09:36