Infracțiuni economice, cercetate de polițiști

Săptămâna trecută, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat 124 de percheziții, în cadrul unor dosare penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice. Au fost instituite măsuri asiguratorii în valoare de peste aproape 6.300.000 de lei, au fost ridicate peste 400.000 de țigarete și aproape 1.900 de litri de alcool.

În perioada 5 – 11 mai a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au efectuat 124 de percheziții domiciliare și au pus în aplicare 50 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracțiuni economice. 

În cauzele penale instrumentate, faţă de 167 de persoane s-a dispus începerea urmăririi penale, fiind luate măsuri preventive față de 32 dintre acestea (23 persoane reținute, şapte sub control judiciar, două arestate preventiv).  De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor bunuri, în valoare totală  de peste aproape 6.300.000 de lei, dintre care peste 370.000 de lei în numerar sau în cont bancar și au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de peste 3.400.000 de lei.

Mai mult, au fost ridicate, în vederea confiscării, peste 400.000 de ţigarete și aproape 1.900 de litri de alcool.


Astfel, la data de 10  mai a.c., 76 de poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mureş, Hunedoara, Buzău, Caraş-Severin, Ilfov, Braşov, Iaşi, Galaţi, Harghita, Teleorman, precum şi din municipiul Bucureşti, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, au efectuat 46 de percheziţii la sedii şi puncte de lucru ale unor societăţi comerciale şi la locuințele reprezentanţilor legali ale acestora. Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, în care se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2015 – 2016, reprezentanţii unui agent economic din judeţul Mureş ar fi efectuat  livrări de bunuri şi servicii, fără a le înregistra în evidenţa contabilă, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. De asemenea, în perioada 2014-2016, societatea din Tîrgu Mureş ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a unor facturi de achiziţie de bunuri de la mai multe societăţi de tip „fantomă”, prin care ar fi obţinut deduceri fiscale ilegale.

Prejudiciul adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 de lei.

Şase mandate de aducere au fost puse în aplicare.